2011 m. vasario 23 d., trečiadienis

O kaip Jums itališki makaronai?

Spaghetti tetrazzini
Wikipedijoje rašo, kad tetrazzini yra amerikietiškas patiekalas, tačiau pavadinimas kilo nuo Luisa Tetrazzini, itališkos operos žvaigždės, vardo. Ernestas Arbogastas, viešbučio Palace hotel San Franciske, vyriausiasis virėjas patiekalą pavadino Tatrazzini vardu 1908-1910 metais, nes Luisa ilgą laiką vešėjo šitame viešbutyje.
Standartinio recepto šiam patiekalui nėra, kai kurie ingridientai gali būti pakeisti, kai kurių gali ir nebūti. Pavyzdžiui skirtingos sūrio rūšys, arba patiekalas gali būti gaminamas su skirtingais grybais ar mėsa.

Štai mano itališko spaghetti tetrazzini patiekalo, sakykime lietuviška versija.
Aš naudojau šiuos produktus:
  • 400 g. vištų šlaunėlių išimtais kaulais nuluptomis odelėmis ir supjaustytos kąsnio dydžio gabaliukais
  • 2 nuluptos ir plonai supjaustytos česnako skiltelės
  • 400 g. raudonikių arba baravykų (aš naudojau šaldytus, kuriuos prisirinkau rudenį)
  • 450 g. spagečių
  • 200 ml. balto vyno
  • 500 ml. grietinėlės
  • 200 g. Džiūgo sūrio
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus, šitą gavau dovanų iš Italijos
  • bazilikų, jeigu turite šviežių, jei ne keiskite džiovintais, kaip kad padariau aš
  • druskos ir pipirų.
Taigi įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Pamerkite šaldytus grybus į vandenį, kad atsilaidintų (jei naudosite šviežius, šį punktą teks praleisti). Vištienos gabaliukus apibarstykite druska, pipirais ir apkepkite aliejuje (Iš karto siūlau naudoti didelę keptuvę arba troškintuvą). Nusunkite baravykus, supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais ir kartu su česnaku sudekite į keptuvę su vištieną. Įpilkite vyno ir truputi vandens, kuriame mirko grybai. Sumažinkite ugnį ir virkite ant mažos ugnies, kol vištiena išvirs, o vyno sumažės. Per tą laiką išvirkite spagečius. 
Jei vištieną paruošta, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, užvirinkite ir sumažinkite ugnį. Po to sudekite į troškintuvą nukoštus makaronus ir viską gerai išmaišykite. Suberkite 3/4 sutarkuoto sūrio ir sudėkite bazilikus, išmaišykite, apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite orkaitėje, kol apskrus. Karštą paruoštą patiekalą išdėliokite į lėkštes, apibarstykite tarkuotu sūriu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus.

Komentarų nėra: