Na ir kol netingiu rašyti…Šiandienos pietūs - falafeliai.
Falafeliai - tai aliejuje kepamas patiekalas, sudarytas iš avinžirnių ir/arba pupų miltų. Tai tradicinis arabiškas patiekalas, patiekiamas su rytietiška duona, vadinama pita, arba susuktas į lavašą. Taip pat pagardinamas salotomis, daržovėmis, aštriais arba tahini padažais. Falafeliai gali būti valgomi vieni, kaip užkandis arba būti meze dalis. (Vikipedija info)
Aš falafelius gaminau ne iš miltų, o iš virtų avinžirnių ir valgiau su daržovių salotomis ir jogurtiniu padažu. Gaila, kad apie aštru padažą perskaičiau tik dabar, manau būtų buvę gardu.
Taigi falafeliams - Jums reikės:
- 100 gr. avinžirniu
- pusės svogūno galvos arba vieno nedidelio svogūno
- saujelės smulkitnų petražolių (aš naudojau šaldytas)
- pusės arb. šaukštelio kumino
- skiltelės česnako
- druskos, pipirų
- pusės arb. šaukštelio sodos užgesintos šlakeliu citrinų sulčiu arba actu
- 1 kiaušinio
- poros šaukštų miltų
- aliejaus arba sviesto kepimui (aš naudoju ghy lydytą sviestą)
Salotoms: Užpilui:
- salotos iceberg natūralus jogurtas
- vynuoginiai pomidorai druskos, pipirų
- porai citrinos sulčių
p.s. reiktų kada aštresnį padažiuką pasigaminti prie jų
Gaminimo procesas: avinžirnius reikėtų užmerkti verdančiame vandenyje iš vakaro arba bent jau kelioms valandoms ir tada su žiupsneliu druskos juos išvirti. (Nemirkyti ilgiau verda.) Išvirtus atvėsinti ir sudėti į kombainą ar smulkintuvą. Ten pat turėtų keliauti svogūnas, česnakas, petražolės, ir vienas kiaušinis su šiek tiek druskos ir pipirų, kas mėgsta aštriau, galima įberti šiek tiek čili pipirų. Viską susmulkinam blenderių arba kombainų iki vientisos masės, įdedam porą šaukštų miltų ir sumaišom. Masė turi gautis tokia, kad būtų galima rankomis padaryti nedidelius rutuliukus. Tokius rutuliukus reikia apkepti aliejuje arba svieste kelias minutes. O kol falafeliai kepa, pasigaminkite salotų, supjaustykite pomidoriukus ir porą, o jogurtą sumaišykite su druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą