2011 m. sausio 18 d., antradienis

Kas gi tas E? (paskutinis pranešimas)

Tirštikliai, skaidrikliai, antiflomengai


Tirštiklis – medžiaga, padidinanti maisto produkto tirštumą.

Tirštikliai vartojami norint sutirštinti vandeninius tirpalus, stingdikliai turi savybių sudaryti gelius.
Tirštinančios medžiagos yra natūralios, pusiau sintetinės bei sintetinės.

Labiausiai paplitusios yra natūralios medžiagos, kurios dažniausiai yra augalinės kilmės. Tai algino rūgštis ir alginatai (E 400 – E 404), agaras (E 406), karageninas (E 407), pektinas (E 440), gleivingos medžiagos, gaunamos iš augalinių žaliavų: baltosios akacijos, guaro, gumirabiko, ksantano, karajos, taros, gelano (E 410 – E418). 


Pusiau sintetiniai tirštikliai taip pat yra augalinės kilmės, tai yra dariniai kurie yra modifikuoti, pavyzdžiui celiuliozės dariniai (E 461 – 466), amodopektinas (E 440), krakmolo dariniai (E 1404 –1450). 

Natūralūs ir pusiau sintetiniai tirštikliai nėra kenksmingi sveikatai, todėl jų kiekiai bei koncentracijos maiste nėra ribojami.
Sintetiniai tirštikliai tai yra vandenyje tirpūs polivinilo alkoholiai arba esteriai, kurie naudojami tik kosmetikos priemonių gamybai.


Skaidrinančios medžiagos


Fosfatai (E 339 – 341) ir polifosfatai (E 450 – 452), kurie padeda stabilizuoti produktų spalvą, ypač jei naudojami kartu su vit. C, minkština vandenį. Naudojami konservuotiems mėsos gaminiams nuskaidrinti, kartu išsaugo mėsos gaminių konsistenciją, neleidžia susidaryti drumzlėms.
Taninas yra naudojamas vyno, acto, alaus ir kitų fermentacijos produktų nuskaidrinimui. Taninas vandenyje sudaro koloidinius tirpalus, kurie nusėda, surišdami ištirpusias vandenyje baltymines medžiagas.
Fito rūgštis – tai esteris, kuris sutinkamas augalinėse žaliavose druskų pavidalu. Kalcio fitatas yra naudojamas kaip vyną skaidrinanti medžiaga.


Daugiaatomių alkoholių grupei priklauso įvairūs glikoliai, kurie yra naudojami kaip maisto produktų minkštikliai, drėgmę bei klampumą palaikantys priedai, ar saldikliai. Tai ir sorbitolis, glicerolis, propilenglikolis, pastarojo vartojimas šiuo metu yra griežtai ribojamas.



Etilendiaminotetraactorūgštis (EDTA) bei jos druskos sudaro kompleksus su metalų jonais, todėl atlieka ir skaidriklio vaidmenį. Dažniausiai vartojama EDTA kalcio dinatrio druska (E 385), kuri yra ir kaip antioksidantas, ir kaip skaidriklis



Azoto suboksidas yra kaip putas stabilizuojanti priemonė, naudojama plaktai grietinėlei stabilizuoti. Tai yra seniai žinoma narkotinė medžiaga, kuri buvo vadinama “linksminančiomis dujomis”.



Antiflomengai 

Antiflomengai tai yra medžiagos, kurios yra naudojamos skysčių putojimui mažinti. Tai yra reikalinga, pilstant gaiviuosius gėrimus, sultis. Taip pat šios medžiagos yra naudojamos suspensijos stabilizuoti. Dažniausiai yra naudojamas silikonas (organinis polisiloksanas). Šios medžiagos, priklausomai nuo cheminės struktūros, kai kurių tyrinėtojų duomenimis, veikia lytinių liaukų funkcijas, jas slopindami.


Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos


Ši medžiagų grupė palaiko maisto produktų rūgštingumą arba jo šarmines savybes. 
Tam paprastai yra naudojama rūgštys, druskos, šarminiai tirpalai.

Acto rūgštis (E 260) yra viena labiausiai populiarių rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Esant pH 3,5, ji neleidžia augti daugeliui bakterijų, stabdo mielių bei pelėsių grybelių dauginimąsi. Acto rūgšties poveikis sveikatai tiesiogiai priklauso nuo jos koncentracijos, esant didelei acto rūgšties koncentracijai pažeidžiama virškinamojo trakto gleivinė, gali atsirasti uždegimai, erozijos, opos, į kraują patekusi acto rūgštis keičia kraujo pH, sukeldama acidozę, sutrikdomas kraujo krešėjimas. Tačiau vartojant mažomis koncentracijomis, acto rūgštis neturi įtakos organizmo gyvybinėms funkcijoms.

Pieno rūgštis (E 270) bei laktatai (E 325 – 327) taip pat yra kompleksinio poveikio medžiagos: rūgštinančios, konservuojančios, antioksidantai, skonio stiprintojai. Pieno rūgštis yra tarpinis žmogaus organizmo medžiagų apykaitos produktas, ji leidžiama vartoti tik suaugusiems, neleidžiama vartoti vaikams. Kūdikiams ši medžiaga gali sukelti gastritus, virškinamojo trakto uždegimus, sutrikdyti mineralinių medžiagų, kalcio, fosforo pasisavinimą.

Citrinų rūgštis ir citratai (E 330 – E 333, E 380) vartojami kaip rūgštinančios bei antibakterinės medžiagos, kurios palaiko terpės pH, slopina mikroorganizmų augimą. Citrinų rūgštis normaliai susidaro žmogaus organizme kaip tarpinis Krebso ciklo produktas, jos kiekiai maiste yra neribojami.

Adipo rūgštis ir adipatai (E 355 – 357) yra vartojami kaip pH reguliuojantys, skonį suteikiantys bei rūgštinantys priedai. Esant labai didelėms dozėms, eksperimentiniai gyvūnai pradeda viduriuoti, sulėtėja augimas, keičiasi elgsena, atsiranda anemija. Tačiau maiste vartojamos dozės yra žymiai mažesnės.


Sveikatai kenksmingų maisto priedų sąrašas


Prancūzijos "Villejuif" centro, tiriančio konservantų, dažų ir kitų priedų poveikį žmogaus organizmui, parengtas kenksmingų žmogaus sveikatai maisto priedų sąrašas. 

Gali sukelti vėžinius susirgimus:
E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, E 330 

Didina cholesterolio kiekį:
E 320, E 321 

Didina kraujo spaudimą:
E 250, E 251, E 252 

Uždrausti vartoti:
E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 181 

Pavojingi vartoti:
E 102, E 110, E 120, E 124, E 127 

Labai pavojingi:
E 123 

Sukelia odos susirgimus:
E 232, E 233 

Sukelia išbėrimus:
E 311, E 312 

Įtariama, kad yra pavojingi:
E 104, E 122, E 141, E 150, E 151, E 171, E 173, E 180, E 240, E 241, E 471 

Naikina vitaminą B12:
E 220 

Sukelia virškinimo sutrikimus:
E 222, E 223, E 224, E 226 

Tiriamos, ar išaiškintos kaip nekenksmingos, medžiagos:
E 100, E 101, E 160, E 161, E 170, E 174, E 175, E 200, E 201, E 202, E 203, E 236, E 237, E 238, E 260, E 261, E 262, E 263, E 270, E 280, E 281, E 282, E 300, E 301, E 302, E 303, E 304, E 305, E 306, E 307, E 308, E 309, E 322, E 325, E 326, E 327, E 331, E 332, E 333, E 334, E 335, E 336, E 337, E 338, E 339, E 340, E 341, E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 407, E 409, E 410, E 411, E 413, E 414, E 420, E 421, E 422, E 450, E 461, E 462, E 465, E 466, E 471, E 472, E 473, E 474, E 475, E 480

Informacija paimta iš elektroninio puslapio www.imunitetas.lt, informaciją parengė visuomenės sveikatos centro specialistas Andrius Kavaliūnas.


Komentarų nėra: