2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

Pepparkakor - švediško advento sausainiai

Prieš kelis metus, būdama Norvegijoje, paragavau labai skanių "pipirinių" sausainių. Žinoma, jie buvo iš pakelio, bet skonis jų buvo nepamirštamas. Būtent todėl, artėjant Kalėdoms, aš sugalvojau susirasti receptą internete ir pasigaminti savo skanių pipirinių sausainių. Beklaidžiodama internete, sužinojau, kad šie sausainiai vadinasi PEPPARKAKOR. Ir nors šis pavadinimas susideda iš žodžio peppar (pepper - pipiras), šiame recepte nėra nei žipsniuko pipirų (kas man buvo keisčiausia), tačiau yra labai daug kitų įvairių prieskonių. 
Taigi, dideliam bliudui sausainių, Jums reikės: 

  • 150 g. sviesto arba margarino
  • 250 ml. cukraus
  • 50 g. medaus
  • 0,5 valgomojo šaukšto malto imbiero 
  • 1 valgomojo šaukšto malto cinamono
  • 0,5 valgomojo  šaukšto maltų gvazdikėlių 
  • 1 arbatinio šaukštelio malto kardamono 
  • 1 arbatinio šaukštelio sodos arba kepimo miltelių 
  • citrinos sulčių užgesinti sodai
  • 1 kiaušinio
  • 100 ml. pieno
  • 0,75 litro miltų

Sumaišykite sviestą, cukrų ir medų į vienalytę masę. Tikriesiems pepparkakor naudojamas šviesus sirupas, kadangi tokio neradau, pasidomėjau ir sužinojau, kad puikiai tinka mūsų medus. Išmaišykite cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, kardamoną ir sodą. (Visi prieskoniai turi būti sumalti) Sodą užgesinkite citrinos sultimis ir sumaišykite su sviestine mase. Įdėkite vieną kiaušinį, sumaišykite viską, tada įpilkite pieno ir sudekite miltus. Ir sėkmės, pradekite minkyti, kol tešla nebelips prie rankų. Padėkite tešlą į dubenį, pabarstykite miltais, uždenkite ir įdėkite į šaldytuvą parai laiko. 

Kitą dieną :)
Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į kelis gabaliukus, kad būtų patogu kočioti ir pirmyn. Plonai iškočiokite tešlą, padarykite forminius sausainius ir kepkite orkaitėje apie 5 min. 200 - 210 laipsnių temperatūroje. Skanaus. O štai ir mano sausainių kalnas :) 

Komentarų nėra: