2015 m. liepos 2 d., ketvirtadienis

Baltos mergaitės nuotykiai Jungtiniuose Arabų Emyratuose

Vos prieš keletą dienų sužinojau, kad turėsiu galimybę pamatyti Jungtinius Arabų Emyratus. Galėsiu pamatyti aukščiausią pasaulio pastatą, pamatyti septynių žvaigždučių viešbutį, pamatyti aštuntą pasaulio stebuklą - žmonių supiltą Jumeiros palmę. Apie visą tai kažkada svajojau, bet negalėjau patikėti, kad mano norai maža to, kad išsipildys, bet išsipildys gan greitu metu ir su kaupu. 
Mano rankinis bagažas savaitei atostogų dykumų karštyje.
Pradėsiu nuo pradžių… Gyvenau sau ramu gyvenimą, nieko neplanavau ir negalvojau ir vieną gražią dieną sulaukiau telefono skambučio: “Ar nori atskristi į Dubajų?” 
“Žinoma noriu” - atsakiau, kas nenorėtų. Taip ir buvo nuspręsta. Ir nesvarbu, kad už lango vasarą, o Dubajuje viso labo 45 laipsniai karščio, ir visai nesvarbu, kad visi ten ilsėtis važiuoja gruodžio mėnesį, man puikiai tiko ir birželis. Ištversiu visus karščius, bet tikrai ten nuvyksiu. Jau žinojau, kad tikrai važiuosiu į Dubajų, tik nežinojau kada ir kaip. Man buvo likę sutvarkyti keletą smulkmenų: spėti pabaigti mokslus, apsiginti baigiamąjį darbą ir gauti atostogas darbe. Nelengva, bet kai labai nori, net labai labai nori…
Esu dėkinga savo bendradarbiams ir viršininkui, kad greitai ir neplanuotai išleido mane atostogų ir esu labai laiminga, kad spėjau ir mokslus pabaigti ir į kelionę nuvykti. 
Iki paskutinės minutės negalėjau patikėti, kad išvykstu. Patikėjau tik tada, kai rankoje turėjau bilietus. 
Na ką gi, liko savaitė, reikia pasidomėti šalimi į kurią vykstu, sužinoti papročius, tradicijas, ką galima daryti, ko negalima… ne Europa gi, ne taip viskas paprasta. 
Pradėjau labai paprastai, nuėjau į kelionių agentūrą ir pasidomėjau: kur nueiti, ką nuveikti. 
Apie Jungtinius Arabų Emyratus sužinojau kelis įdomius faktus: 


  • Emyratuose galioja sausas įstatymas, todėl alkoholio įsigyti ten galima tik tam skirtuose parduotuvėse, kai kuriuose viešbučiuose yra įmanoma gauti alkoholio, tačiau toli gražu ne visur. 
  • Taip pat kai kuriuose viešbučiuose yra draudžiama gyventi vyrui ir moteriai viename kambaryje, jeigu jie nėra susituokė, tad, kam ši informacija aktuali, pasidomėkite prieš kelionę. 
  • Kelionių agentūroje man taip pat pasakė, kad šalyje labai atsargiai žiūri į vienas keliaujančias moteris iki 30 metų. Gali paprašyti piniginio užstato, arba paklausti kiek turi pinigų. Žinote, kaip būna, kai merginos vyrų ieškoti važiuoja. Aš keliavau viena ir metų man kol kas dar iki 30 - įbaugino mane šiek tiek. Tačiau viskas buvo gerai, niekas nepasitvirtino - lengvai praėjau pasų kontrolę, niekas nieko neklausė ir neprašė. Na nebent pažiūrėti į akių skenerį - Dubajuje, pasų kontrolės poste jau skenuoja akies rageną. Tad jau esu nuskenuota ir pažymėta duomenų bazėje. 
  • Vizos. Šiuo metu keliaujant į Emyratus atskiros vizos darytis nereikia, atvykę į šalį gausite antspaudą, kad šalyje galite lankytis 30 dienų. 
  • Draudimas. Ryšium su tuo, kad šiuo metu saulė įkaitina iki 45 (o būna ir daugiau) laipsnių, buvau nusprendusi pasidaryti kelionės draudimą. Na, kad saulės arba kitokio smūgio atveju neturėčiau problemų :) Kainavo nebrangiai - savaitei apie 10 eurų. 
  • Būtina turėti. Nepamirškite įsidėti kremą nuo saulės. Saulė ten visą laiką yra zenite, tai yra Jums virš galvos ir kaitina labai stipriai. Net degintis nebūtina, užtenka paprastai po miestą pasivaikščioti. 
  • Kalba. Dauguma žmonių ten šneka angliškai, tik kai kurie, greičiausiai Indijos šalies gyventojai, šneka labai greitai ir su tokiu indišku akcentu, kad suprasti būna labai sunku. 
  • Pinigai. Jungtinėse Arabų Emyratuose piniginis vienetas yra dihramas (dh arba AED) - daug maž 1/4 euro. Visur pilną bankomatų (netgi degalinėse) ir taip pat, bent jau ten kur aš lankiausi, galima atsiskaityti kortele. (Netgi dykumoje už džipų safarį mokėjome kortele, nežinau, kaip jie tą padarė) Tad manau problemų šiuo klausimų neturėtų būti, na nebent tik su sąskaitos likučiu :) , nes šalis ne iš pigiausių. 
  • Elektra. Rozetės Emyratuose angliškos, ne europinės, tad jei turite adapterį - įsimeskite jį į kuprinę, o jei neturite ar pamiršite, labai pasistengus, įmanoma įgrūsti ir paprastai, viskas veikia :) 


Apie tai, kur galima nuvykti ir ką pažiūrėti, ieškojau internete. Apie dažniausiai lankomus objektus galima rasti informaciją bet kurioje kelionių agentūros svetainėje. Arba paprastai googl’o paklausti: “Ką nuveikti Dubajuje” - informacijos daug, bet atsirinkti tikrai įmanoma. O dabar ir aš planuoju viską aprašyti savo dienoraštyje.
Pakeliui...

Tiek svarbios informacijos, o dabar apie jausmus… oi ne, iš pradžių apie drabužius, apie drabužius pamiršau papasakoti.
Jungtiniai Arabų Emyratai, tai ne Europa, tai kitokia šalis, su kitokiais papročiais ir į moteris čia irgi žiūri visiškai kitaip. Labai pergyvenau, nežinojau ką apsirengti ir ką pasiimti su savimi. Ech tos moteriškos bėdos, kai turi pilną spintą drabužių ir neturi ką užsidėti, o dar ir su savimi kažką pasiimti reikia. Bet pagalvokime logiškai, ten dieną 45 laipsniai šilumos. Atsiranda didelis noras užsidėti ko trumpesnius šortus, maikę ir basutes, bet protas sako - taigi nudegsi akimirksniu, tada reikia pasiimti lengvas vasariškas kelnes ir kokią lininę palaidinę ilgomis rankovėmis. Taip pat reikia gerbti kitos šalies kultūrą ir savo išvaizda neįžeisti kitų asmenų. O arabų moterys vaikšto visiškai paslėptos nuo pasaulio, tai yra jos dėvi hidžabus arba burkas. 
Šiek tiek bendros informacijos:
Hidžabas  - arabiškas terminas, reiškiantis “uždangą, pertvarą”. Arabiškai kalbančiose šalyse, bei vakaruose hidžabu yra įprasta vadinti musulmonių dėvimus rūbus. Dažnai hidžabu yra vadinama skarelė ar galvos uždangalas, tačiau Korane šis žodis vadinamas khimar. Pagal kai kurias islamo teisines sistemas padori moteriška apranga yra ta, kuri dengia visą kūną, išskyrus veidą ir rankas. Sunitų rekomenduojama, kad dėvimas moteriškas drabužis būtų laisvas, neišryškinantis figūros. Vienas iš tokių tradicinių drabužių yra džilbab. Taip pat nešiojamos skarelės, kurios rišamos įvairiais būdais ir dengia moters plaukus, bei kaklą. Aprangos dalis dengiantį veidą yra vadinama nikabu (niqab). Visiškai uždengiantis visą kūną drabužis, kuriuo paliekami tik maži plyšeliai akims yra vadinamas burka (burqa). (Informacijos šaltinis - wikipedia.org)
Taip, ilgai negalvojus, įsidėjau net tik komplektą ilgų vasariškų rūbų, bet ir šortus su maikę nepamiršau. Ir dėl visą ko įsimečiau maudymosi kostiumėlį (bikinio tipo), tada nežinojau ar jo man tikrai prireiks, bet vietos tai daug neužima. 
Batai - pasigailėjau savęs ir pasiėmiau tik basutes, jei reikės užsidėsiu ir kojines. Gal būt atrodysiu juokingai, bet bent jau kojos batuose per tokį karštį nešus. 
Pagaliau atėjo kelionės diena. Kuprinė suruošta, pasas, piniginė, raktai nuo namų ir bon voyage į kelionę. 

7 komentarai:

Ele Pranaityte rašė...

Laukiu tęsinio. Dubajus- sena mano svajonė.

Anonimiškas rašė...

As irgi lauksiu :)

Anonimiškas rašė...

Lauksiu atnaujinimų!

Aneta rašė...

Ačiū, labai naudingas įrašas! Kaip tik grįžau iš kelionės į Jungtinių Arabų Emyratus. Džiaugiuosi, jog jūsų tinklaraštį atradau anksčiau - būtent pagal jį susidariau "must have" daiktų sąrašą, todėl didesnių problemų keliaujant nekilo.

Auksė rašė...

Aneta, ir kaip viskas ten? Nebaisu? Labai noriu i JAE, jau kaip ir pigus skrydziai surasti, kainos tenkina, ir viesbucius pigiai radau... Bet nezinau, labai prisibijau, visgi svetima kultura...

Rūta rašė...

Sutinku su Aukse, aš irgi labai prisibijau, gal kiek per daug egzotinės kelionės tokios man kaip keliaujančiai pirmą kartą...

Anonimiškas rašė...

dabar sausiui labai pigūs skrydžiai su Ukraine International, akcija, mes jau įsigijom po 275 €