2014 m. vasario 15 d., šeštadienis

Mėlynių šaltanosiai

"Aukštaičiai švilpikais vadina virtinius, įdarytus vaisiais arba uogomis, o žaismingais šaltanosiais laikomi virtiniai su mėlynėmis arba juodaisiais serbentais. Lietuvai patekus į SSRS sudėtį, šalies virtuvėje taip pat įvyko pokyčių. Švilpikais pradėti vadinti virtų bulvių ir miltų kepiniai." Ištrauka, kaip ir receptas, yra iš žurnalo "Skanaus", o padažiukas - tai jau mano impriovizacija. 
O tam, kad pasigaminti mėlynių šaltanosių reikia visai nedaug: 

  • 320 gr. miltų
  • 1 kiaušinys
  • 125 ml. vandens
  • druskos pagal skonį
  • apie 300 gr. mėlynių 
  • 50 gr. cukraus
Šį kartą naudojau šaldytas mėlynes, kurios dar rudenį buvo sumaišytos su cukrumi. Kadangi uogos turėjo nemažai skysčio, tai aš jį nupyliau į atskirą dubenėlį, o į uogas įdėjau kelis šaukštelius kukurūzų krakmolo, kad įdaras būtų tirštesnis. 
Miltus sumaišykite su kiaušiniu, vandeniu ir pagardinkite druska. Tešla turi gautis elastinga ir nelipti prie rankų. Tešlą iškočioti, išspausti norimo dydžio rutuliukus, įdaryti mėlynėmis ir virti pasūdytame vandenyje 5 minutes. Likusį nuo mėlynių skysti aš sumaišiau su keliais šaukšteliais grietinės, šaukšteliu cukraus ir šiek tiek krakmolo ir kelias minutes pakaitinau ant silpnos ugnies, kad padažas pasidarytų tirštesnis. Ir vuolia - keletas minučių lipdimo ir ant stalo skaniausi pietūs. Patiekiant, dar užbarsčiau šiek tiek smulkinto muskato riešuto.


Komentarų nėra: