2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Barščiai


Barščiai - tradicinė Rytų Europos sriuba. Ir sriuba, kurią ką tik suvalgiau.

Apie barščius galima rašyti daug ir be perstojo, jie gaminami įvairiuose šalyse, maža to, barščiu receptų tiek daug ir jie tokie skirtingi, kad skirtinguose namuose galima paragauti vis kitokių barščių.
Šiandiena pasidomėjau iš ko gi gaminami barščiai.
Svarbiausiai išsivirti tinkamą ir skanų sultinį, jis gali būti iš kiaulienos, veršienos, vištienos ar bet kurios mėsos. Daržovės... svarbiausios yra burokėliai ir kopūstai, taip pat dedasi pakepintos morkos su svogūnais, bulvės, gali dėtis pupelės, pomidorai, kai kada grybai. Jei trūksta rūgštelės naudojamas actas arba citrinų sultys. Paduodama lėkštėje su smulkintu česnaku ir grietine.

O mano barščiai buvo štai tokie: sultinį vyriau su kiaulienos šonkauliukais, pipirais, lauro lapais ir druska. Kai sultinys buvo paruoštas, sudėjau pačios konservuotus burokėlius obuolių sultyse ir užviriau. Tuo metu pasismulkinau svogūną ir sutarkavau morką. Apkepiau juos aliejuje su trupučiu pomidorų padažo. Supjausčiau smulkiai porą bulvių ir gabaliuką kopūsto. Kopūstą, bulves ir morkas su svogūnais sudėjau į sriuba, pagardinau druska, pipirais ir keliais lašeliais citrinų sulčių. Palikau virti kelioms minutėms. Vėliau paragauju ar nieko netrūksta, jei viskas gerai, smulkinu česnaką, traukiu iš šaldyklio krapus, iš šaldytuvo - grietinę ir dedu sriubą į lėkštes. Sriuba, šonkauliukai, grietinės nepagailėti, česnakiuko aitrumui, krapų - pavasario skoniui prisiminti ir ant stalo. 

Komentarų nėra: