2010 m. spalio 21 d., ketvirtadienis

Nuostabus plovas...tik dėja su kiauliena.

Kažkada senai, kai šito blogo dar nebuvo, vienas draugas papasakojo man plovo receptą, kurį rado internete. Šiandien aš prisiminiau šį blogą, nulindau tenai ir susiradau puikaus uzbekiško plovo receptą. Kaip pasirodė vėliau, receptas buvo Stalico - nuostabaus žmogaus, kuris nėra virėjas. Virėju jis niekada nedirbo ir kaip pats sako, niekada nedirbs. Šiam žmogui maisto gaminimas yra hobis, jo mėgstamas užsiėmimas. Kaip ir man kol kas, tačiau aš nežinau galbūt, kada nors aš norėčiau tapti puikia virėja. 
Taigi plovas. Plovas dažniausiai gaminamas su aviena, arba jauno ėriuko mėsa. Recepte, kurį radau, plovą darė su jautieną. Na o aš kadangi žiopla ir plovą sugalvojau gaminti šiandien vėlai vakarė, tai ir mėsa pirkau paskutine minute, todėl gavau tik kiaulienos. Na nieko, kitą kartą nepatingėsiu ir padarysiu su aviena, bus teisingai.
Taigi, pradžioje dideliame ir storame inde, kuris gerai sulaiko šilumą, pakepinau supjaustytą gabaliukais mėsą (apie 500 g.). Aš pradžioje kepiau keptuvėje, o tik paskui sudėjau į indą plovui. Kepiau ant didžiausios ugnies, įpylus šiek tiek aliejaus. Taip mėsa būna iškepta, o ne troškinta. Iškeptą mėsą ištraukiu ir sudedu į lėkštutę, o į puodą plovui gaminti (nežinau, kaip tą indą teisingai pavadinti lietuviškai) sudedu supjaustytus 3 svogūnus. Kepu vėl ant didžiausios ugnies ir dažnai maišau, kas svogūnai nesusviltų, tačiau nuo mėsos jie įgaus tokią rudą spalvą. Į iškeptus svogūnus sudedu mėsą ir toliau kepu, vėliau įdedu šiaudeliais supjaustytas morkas, apie 3 vnt. sumažinu ugnį ir kepu, kol morkos apkeps. Kai morkos apkepė, į šią masę įdedu 2 nuvalytas, tačiau nesmulkintas česnako galvas ir 1 aitrųjį pipirą, pipiro nepjaustau. Dabar reikia įdėti norimus prieskonius, į plovą dažnai dedami malti pipirai, kminai, raudona paprika ir žinoma druska. Mišinys turi būti sūrokas, nes paskui dalį druskos pasiims ryžiai.  Visą šią masę užpilu verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtu apie 2 cm. ir troškinu apie 40 min. Tokį ištroškintą mišinį uzbekai vadina "zirvak", tai lyg plovo pagrindas.
Dabar sudedu ant viršaus ir tolygiai paskirstau apie 2.5 stiklinės ryžių ir užpilu vandens tiek, kad jis apsemtu ryžius apie 2 cm. Padidinu ugnį iki maksimumo, kad kuo greičiau užvirtu. Po to ugnį sumažinu ir verdu iki tol, kol išgaruoja vanduo. Virti plovą reikia uždengus ir nemaišyti. Jei vanduo jau išgaravo, o ryžiai dar neišvirė, su šaukštu padarau skylutes iki dugno ir įpilu į skylutes vandens. O jei atvirkščiai, ryžiai išvirė, o vandens dar yra, nuimu dangti ir padarau kuo daugiau skylučių plove, kad vanduo kuo greičiau išgaruotų. Paruoštą plovą palieku pastovėti apie 20-25 min. po to atsargiai išimu pipirą ir česnako galvas ir viską sumaišau. Dabar jau plovą galima patiekti, pridėjus kelias česnako skilteles ir žinoma pipiro gabaliuką aštresnio maisto mėgėjams :)
Skanaus Jums ir labanakt man, nes jau puse pirmos nakties ir aš nesenai pabaigiau plovo gamybą, žinoma jį paragavau. Nuostabaus skonio! Ir puoliau informuoti :) 

Ir dar... dėkoju buvusiam bendradarbiui Evkai, kuris kažkada papasakojo gerą plovo receptą ir parodė giedriaus_v blogą. Taip pat dėkoju Giedriui V. kuris turi noro ir sugebėjimo gaminti, kuo daugiau tokių žmonių ir žinoma didelė padėka Stalic'ui, kuris yra tiesiog nuostabus žmogus ir mano manymu meistro gaminimo meistras, nes jis gamina ne tik skaniai, bet ir įdeda šiek tiek savęs į bet kurį savo gaminį.

1 komentaras:

Rolas rašė...

Super