Nepamenu iš kur sužinojau šį receptą, tačiau pamenu, kad panašų pyragą kepiau vaikystėje. Dabar atgaminau kaip kas buvo, dalinai papildžiau, pasimokiau ir gavau tobulą receptą. Maniškiai buvo labai patenkinti. Receptas labai panašus į ankščiau minėtą slyvų pyragą ir mintis ta pati, tačiau pagaliau susiradau patarimus ir skaniai pagaminau morengų viršų.
Tartaletei (15 cm skersmens formai )reikės:
- 80 g. sviesto
- 45 g. cukraus pudros
- 11 g. migdolų miltų
- 19 g. kiaušinių
- 23 g. miltų (I)
- 87 g. miltų (II)
- žiupsnelio druskos
Obuolių įdarui reikės:
- 2 nedidelių obuolių
- šaukštelio cukraus
- žiupsnelio cinamono
- lašelio citrinos sulčių
- 60 g. baltymų
- 90 g. cukraus
Tartalėtės tešla:
Cukraus pudra, druska, miltus (I), migdolų miltus, kiaušinius ir kambario temperaturos sviestą išsukti kombaine arba išmaišyti iki vientisos masės. Tada sudėti miltus (II) ir užminkyti tešlą. Tašla neturi lipti prie rankų. Padaryti iš tešlos rutuliuką, sudėti į maistinę plevelę ir padėti į šaldytuvą bent porai valandų, o galima ir per nakti.
Išemus tešlą iš šaldytuvo duoti jai kelias minutes atšilti kambario temperatūroje ir iškočioti reikiamos formos tartalėtė.
Orkaitę įkaitinti iki 150 laipsnių. Jei tartalėtė paruošta, o orkaitė dar neįkaito, įdėkite tartalėtę į šaldytuvą, nelaikykite kambario temperatūroje. Tartaletę kepkite apie 10 minučių, o per tą laiką pasiruoškite obuolius.
Obuolių įdaras:
Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustikite griežinėliais. Pabarstikite cukrumi, cinamonu ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad obuoliai neparuduotų. Išdeliokite gražiai ratuku ant tartalėtės ir grąžinkite į orkaitę. Sumažinkite kaitrą iki 100 laipsnių ir pasiruoškite morengą.
Morenga:
Baltymus plakite vidutiniu greičiu. Kai baltymai taps panašus į putas pradėkite berti cukrų. Cukrų reikia sudėti per 4-6 kartus. Ir plakite kol pasidarys graži standi masė. Konditerinio maišo pagalba sudėkite baltymus ant pyrago ir 100 laipsnių temperatūroje kepkite apie valandą. Jei turite galimybę įdėkite medinį šaukštą į orkaitės dureles.
Ištraukus iš orkaitės pyragą atvėsinti. Viršus turi gautis saldus ir trapus, o obuoliai viduje turi būti minkšti.
1 komentaras:
Skanu :)
Rašyti komentarą