2011 m. vasaris 24 d., ketvirtadienis

Kiauliena troškinta vyne, žaliosios salotos ir taurė balto vyno

O viskas prasidėjo vakar, kai užsimaniau kažko neįprasto, bet paprasto. Po itališku spagečių gamybos liko balto vyno, taip pat geras gabalas kiaulienos senai guli šaldiklyje,  ir kaip visada, daug prieskonių mano stiklainiuose.
Perskaičiau kelis receptus, tačiau galutinis variantas gavosi štai toks:
Gabaliuką kiaulienos nugarinės reikia įpjauti iš visų pusių it įtrinti druska, pipirais ir mėgstamiausiais mėsos prieskoniais. Nepagailėkite prieskonių. Į įkaitintą troškintuve aliejų sudėjau paruošta mėsą ir ant didžiausios ugnies apskrudinau iš visų pusių, kad susidarytų traški plutelė. Po to, įpyliau apie 150 ml balto vyno, jis turi momentaliai užvirti (verdant iš vyno išgaruoja alkoholis), įdėjau kelias nenuluptas česnako skilteles, porą lauro lapų, šakelę rozmarino ir įdėjau į orkaitę valandai ir 15 min. Temperatūra turi būti apie 200 laipsnių.
Kol mėsa kepę pasipjausčiaus salotas, kurias sugalvojau eigoje, tačiau jos gavosi labai gardžios. 
Tereikia supjaustyti pusę icebergo salotų. Viena pomidorą supjastyti skiltelėmis, o pusę raudonojo svogūno - griežinėliais. Avokadą pjaustom kubelias, o alyvuoges per pusę. Pagardinti druska, pipirais ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi bei citrinų sultymis.  

O dabar svarbiausias momentas: įsipykite taurę balto vyno ir mėgaukitės skania vakariene.

2011 m. vasaris 23 d., trečiadienis

O kaip Jums itališki makaronai?

Spaghetti tetrazzini
Wikipedijoje rašo, kad tetrazzini yra amerikietiškas patiekalas, tačiau pavadinimas kilo nuo Luisa Tetrazzini, itališkos operos žvaigždės, vardo. Ernestas Arbogastas, viešbučio Palace hotel San Franciske, vyriausiasis virėjas patiekalą pavadino Tatrazzini vardu 1908-1910 metais, nes Luisa ilgą laiką vešėjo šitame viešbutyje.
Standartinio recepto šiam patiekalui nėra, kai kurie ingridientai gali būti pakeisti, kai kurių gali ir nebūti. Pavyzdžiui skirtingos sūrio rūšys, arba patiekalas gali būti gaminamas su skirtingais grybais ar mėsa.

Štai mano itališko spaghetti tetrazzini patiekalo, sakykime lietuviška versija.
Aš naudojau šiuos produktus:
  • 400 g. vištų šlaunėlių išimtais kaulais nuluptomis odelėmis ir supjaustytos kąsnio dydžio gabaliukais
  • 2 nuluptos ir plonai supjaustytos česnako skiltelės
  • 400 g. raudonikių arba baravykų (aš naudojau šaldytus, kuriuos prisirinkau rudenį)
  • 450 g. spagečių
  • 200 ml. balto vyno
  • 500 ml. grietinėlės
  • 200 g. Džiūgo sūrio
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus, šitą gavau dovanų iš Italijos
  • bazilikų, jeigu turite šviežių, jei ne keiskite džiovintais, kaip kad padariau aš
  • druskos ir pipirų.
Taigi įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Pamerkite šaldytus grybus į vandenį, kad atsilaidintų (jei naudosite šviežius, šį punktą teks praleisti). Vištienos gabaliukus apibarstykite druska, pipirais ir apkepkite aliejuje (Iš karto siūlau naudoti didelę keptuvę arba troškintuvą). Nusunkite baravykus, supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais ir kartu su česnaku sudekite į keptuvę su vištieną. Įpilkite vyno ir truputi vandens, kuriame mirko grybai. Sumažinkite ugnį ir virkite ant mažos ugnies, kol vištiena išvirs, o vyno sumažės. Per tą laiką išvirkite spagečius. 
Jei vištieną paruošta, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, užvirinkite ir sumažinkite ugnį. Po to sudekite į troškintuvą nukoštus makaronus ir viską gerai išmaišykite. Suberkite 3/4 sutarkuoto sūrio ir sudėkite bazilikus, išmaišykite, apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite orkaitėje, kol apskrus. Karštą paruoštą patiekalą išdėliokite į lėkštes, apibarstykite tarkuotu sūriu, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Skanaus.

2011 m. vasaris 17 d., ketvirtadienis

O dabar desertas

Viskas labai paprasta, pamatai naują receptą, parašai Kalėdų seneliui, kad atneštų keksiukų kepimo formą ir viskas. Po to nueini į parduotuvę, nusiperki grietinės, kiaušinių, vanilinio cukraus, paprasto cukraus namie tikriausiai yra, dar paimi citriną, apelsiną, cinamono ir šaldytos sluoksniuotos tešlos. Kažkada vaikystėje mėginau gaminti sluoksniuotą tešlą, nesigavo :( tad nuo tol perku šaldytą. Bet gali būti, kad kažkada ir vėl mėginsiu pasigaminti pati. Kaip sakant gyveni ir mokaisi. 
Tad parsinešame viską namo ir pradedam. 
Tešlą aš pirkau be mielių, pakuotėje buvo 6 gabaliukai tešlos. Juos atšildome ir apibarstome cinamonu, kurio nepagailim. Tada apverčiame tešlos gabaliukus cinamonu į apačia ir susukam, gavosi 6 neilgi ritinukai. Kiekvieną ritinuką perpjaunam į 3 dalis, tada kiekvieną ritinuką pastatom ant lentelės ir suspaudžiam. Per pjūvį matosi cinamono žiedai. Iš tokių suspaustų gabaliukų padarome tešlos dubenėlius ir sudedame į keksiukų formą, juos kelias minutes pakepame orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje, kol iškils. O tuo metu pasidarome įdarą. 
Į dubenį įmušam 1 kiaušinį, 150 ml grietinės, šaukštą cukraus, šaukštelį vanilinio cukraus ir sutarkuojam pusės citrinos žievelę. Viską sumaišome ir kaip tik musu tešlos dubenėliai bus iškilę, juos ištraukiame iš orkaitės ir pripildome įdaru, ir vėl į orkaitę kelioms minutėms, kol sustings. 
Kol mūsų dubenėliai orkaitėje, pasidarome karamelę. Į metalinį puoduką įdedame pora šaukštų cukraus ir užpilame pusės apelsino sultimis, visą tai pamaišome ir paviriname kelias akimirkas, tik bukite atsargus, karamelė labai karšta. Paruoštus pyragaičius ištraukiame iš orkaitės, atvėsiname, ištraukiame iš keksiukų formos, sudedame į lėkštę, apipilame karamele ir pateikiame, skanaus, štai kaip viskas paprasta ;) 

2011 m. vasaris 13 d., sekmadienis

Ramen girl

Jei norite padaryti žmones truputi laimingesnius, reikia viską daryti tesiog iš širdies.
Šis filmas tai įrodo:
Ramen girl

Ir vėl salotos

Tik šį kartą su feta sūriu. 
Taigi, pjaustom kinines salotas, lygiai tiek kiek norim. 
Skiltelėmis pjaustom kelis pomidorus, kelioliką ar keliasdešimt juodųjų alyvuogių perpjaunam per pusę ir supjaustom kubeliais fetą sūrį. Proporcijos turi būti tolygios, kad nebūtų kažko nei per daug, nei per mažai. O kadangi salotos yra pagal kiekvieno skonį, tai ir dedam viską pagal save. Nepamirškite prieskonių, druskos, juodųjų pipirų ir žinoma alyvuogių aliejaus. Dar galima šiek tiek pašlakstyti citrinų sultymis. Aš dar norėjau traškesio, tad įsimečiau kelis graikinius riešutus.

2011 m. vasaris 6 d., sekmadienis

Škvalo salotos

Salotos visai paprastos.

Pjaustau kinines salotas šiaudeliais, arba tiesiog palaužau lapus.
Pomidorus pjaustau nedideliais gabaliukais.
Sūrį ir kumpį - kubeliais.
Pievagrybius - grežinėliais.
Raudonuosius svogūnus perpjaunu pusiau ir pasmulkinu.
Sudedu viską į dubenį, sumaišau, pagardinu druska bei pipirais.
Sudėjus į lėkštes, pabarstau džiovintos duonos gabaliukais ir pateikiu su majonezu.
    Pabandykite...

    2011 m. vasaris 2 d., trečiadienis

    Barščiai


    Barščiai - tradicinė Rytų Europos sriuba. Ir sriuba, kurią ką tik suvalgiau.

    Apie barščius galima rašyti daug ir be perstojo, jie gaminami įvairiuose šalyse, maža to, barščiu receptų tiek daug ir jie tokie skirtingi, kad skirtinguose namuose galima paragauti vis kitokių barščių.
    Šiandiena pasidomėjau iš ko gi gaminami barščiai.
    Svarbiausiai išsivirti tinkamą ir skanų sultinį, jis gali būti iš kiaulienos, veršienos, vištienos ar bet kurios mėsos. Daržovės... svarbiausios yra burokėliai ir kopūstai, taip pat dedasi pakepintos morkos su svogūnais, bulvės, gali dėtis pupelės, pomidorai, kai kada grybai. Jei trūksta rūgštelės naudojamas actas arba citrinų sultys. Paduodama lėkštėje su smulkintu česnaku ir grietine.

    O mano barščiai buvo štai tokie: sultinį vyriau su kiaulienos šonkauliukais, pipirais, lauro lapais ir druska. Kai sultinys buvo paruoštas, sudėjau pačios konservuotus burokėlius obuolių sultyse ir užviriau. Tuo metu pasismulkinau svogūną ir sutarkavau morką. Apkepiau juos aliejuje su trupučiu pomidorų padažo. Supjausčiau smulkiai porą bulvių ir gabaliuką kopūsto. Kopūstą, bulves ir morkas su svogūnais sudėjau į sriuba, pagardinau druska, pipirais ir keliais lašeliais citrinų sulčių. Palikau virti kelioms minutėms. Vėliau paragauju ar nieko netrūksta, jei viskas gerai, smulkinu česnaką, traukiu iš šaldyklio krapus, iš šaldytuvo - grietinę ir dedu sriubą į lėkštes. Sriuba, šonkauliukai, grietinės nepagailėti, česnakiuko aitrumui, krapų - pavasario skoniui prisiminti ir ant stalo. 

    2011 m. vasaris 1 d., antradienis

    Kibinai

    Kibinas - nacionalinis karaimų patiekalas. Gaminamas Lietuvoje ir Lenkijoje. 
    Lietuvoje skaniausius kibinus galima paragauti Trakuose. Nereali Trakų kibininė siūlo įvairiausius kibinus: su kiauliena, jautiena, daržovėmis, sūriu ir taip toliau. 
    Šiandien, aš pasiūlysiu Jums skanių kibinų su kiauliena receptą.

    Tešlai reikia: 
    • 1 kg. miltų
    • 450 g. margarino
    • 4 kiaušinių
    • 200 g. grietinės
    • druskos

    Įdarui reikia: 
    • 1 kg. kiaulienos sprandinės
    • 3 svogūnų galvų
    • 50 g. margarino
    • vegetos
    • juodųjų pipirų
    • šlakelio vandens

    Miltus reikia sumaišyti su margarinu ir tolygiai sutrinti. Paskui įdėti 3 kiaušinius ir vieno kiaušinio baltymą (trynio mums reikės vėliau) ir 200 g. grietinės. Išminkom tešlą, minkyti reikės ilgai, kol tešla nelips prie rankų. Kai tešla bus paruošta, dedam ją į šaldytuvą ir gaminam įdarą. 
    Supjaustom smulkiai mėsą. Kibinai su kapota mėsa yra skanesni negu su faršu. Smulkiai supjaustom svogūnus ir sudedam į mėsą, pagardinam viską vegeta ir pipirais ir įpilam šlakelį vandens, kad įdaras būtų sultingesnis. Na ką gi, viskas paruošta, belieka tik lipdyti kibinus :) 
    Sulipdytus kibinus reikia sutepti išplaktu kiaušinio tryniu ir sudėti į skardą. Kepam orkaitėje temperatūroje apie 200 laipsniu, kaip sakant tol kol iškeps. Iškepę kibinai būna labai gražiai pageltę, karšti, tačiau labai skanūs.